fbpx
Novapress.bg > Бизнес > Пазари > Редица водещи компании се присъединяват към рекламния бойкот на Фейсбук

Редица водещи компании се присъединяват към рекламния бойкот на Фейсбук

Нараства броят на големите компании, които се отказват да рекламират във Фейсбук след масираните обвинения, че водещата социална медия не предприема достатъчно мерки за сваляне на съобщения с расистки характер и подвеждаща информация от нейните платформи.  Отправят се и остри критики за допускане на публикации, чрез които се разпространява реч на омраза и на дезинформация преди президентските избори в САЩ през есента на 2020 година.

В края на миналата седмица корпорации като Coca-Cola, Verizon, Dove, Starbucks и британската Unilever обявиха, че прекратяват публикуването на реклами във „Фейсбук“ и други популярни социални мрежи.

В понеделник към тях се присъединиха други водещи фирми като Best Buy, Adidas и нейното поделение Reebok International Limited, както и Ford Motor Company и технологичния гигант Microsoft Corporation.

Въпреки това акциите на Facebook поскъпнаха през днешната търговия с малко над 2%, парирайки част от драматичния срив с 8,3% в петък благодарение на общ силен подем на пазарите на акции на Уолстрийт.

Индексът на сините чипове DJIA нарасна с цели 580 пункта (ръст с 2,32%), намирайки подкрепа и от силен скок с близо 15% на акциите на Boeing Co.

Широкият индекс S&P500 приключи днешната търговия с повишение от 1,47%, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 1,2%.

Днешният подем на Уолстрийт беше провокиран от подновени надежди за по-бързо възстановяване на американската икономика в резултат на масираните стимулиращи държавни програми и тези от страна на Федералния резерв и след оповестени последни данни, показващи известно забавяне на броя на новозаразените с коронавирус в щати като Флорида, Калифорния, Аризона и Тексас, които през последните седмици са огнища на Covid-19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новият супермодел „V12 Speedster“ на“Астън Мартин“