fbpx
Novapress.bg > Лайфстайл > Възможно ли е вирусите да изчезнат?

Възможно ли е вирусите да изчезнат?

През вековете вирусите на планетата са взели стотици милиони жертви. И все пак те са важна част от природата. Би Би Си дава отговор на въпросите възможно ли е те напълно да изчезнат и какво би се случило, ако ги няма?

Епидемиолози от университета Уисконсин Мадисон обясняват, че без вирусите светът би могъл да просъществува не повече от ден-два. Причина за това е че, че патогенните организми имат и полезна функция за поддържане екосистемите на планетата.

Освен това, не всички вируси причиняват заболявания сред хората. Съществуват вируси, които се грижат за здравето на отделни организми и чрез тях всички ние живеем в идеална хармония.

Фагите например са вируси, които заразяват бактериите и по този начин поддържат екосистемите в Световния океан и на сушата, като регулират бактериалните популации. Ако вирусите изведнъж изчезнат, това ще причини избухване на някои популации за сметка на други и така екоравновесието ще бъде необратимо нарушено.

Няма единно становище по въпроса за броя на всички вируси в света. Някои смятат, че са хиляди, други – милиони.

Съществуват вируси, които се използват и като успешно терапевтично средство. Например, онколитичните вируси се използват за заразяване и унищожаване на ракови клетки. А това е един щадящ метод за лечение на онкологичните заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новият супермодел „V12 Speedster“ на“Астън Мартин“